Een elektrische tender, sloep of jacht: de voor- en nadelen?

Inmiddels ontdekken steeds meer mensen het voordeel van elektrische varen, de verkoop van een tendersloep uitgerust met een elektromotor is de afgelopen jaren verdubbeld.

Elektrisch varen bij Proton Yachting

Bij Proton Yachting bv is elk model sloep of tender verkrijgbaar met een elektromotor, dit geld voor de inbouw inboard motoren maar ook voor de Electro buitenboord motoren.

Door de snelle ontwikkelingen in de auto-industrie op het gebied van hoogwaardige accu’s, is het tegenwoordig mogelijk om tegen een lagere prijs dan 2 jaar terug, een volledig elektrisch en krachtiger aangedreven tendersloep te kopen.

We willen u een zo compleet beeld geven van de mogelijkheden over elektrisch varen. Het ligt helemaal aan uw wensen, in sommige gevallen blijkt een reguliere diesel of benzine motoraandrijving voor een sloep een betere keuze te zijn. Laat je daarom goed adviseren over de aanschaf van een elektrische tendersloep.

De voordelen van een elektrosloep

Wat zijn in de praktijk de voor- en nadelen van een elektrische sloep? Zoals bij iedere vorm van voortstuwing zijn er voor en nadelen.

Zie hieronder een aantal voordelen.

 • Meer comfort: Bijna volledig stil: bijna geen trillingen of motorgeluid hoorbaar
 • Zeer schoon: Een elektrische sloep is natuurlijk veel beter voor het milieu: er wordt geen CO2 uitgestoten door de motor
 • Goedkoper in onderhoud: De elektromotor heeft minder onderhoud nodig dan een verbrandingsmotor
 • Maximaal bereik: onder normale omstandigheden en met het juiste accupakket, kunt u tussen de 6 en 10 uur varen

Nadelen van een elektrosloep

Het aantal oplaadpunten aan het water is groeiend maar nog beperkt: Laden duurt nog erg lang. Wanneer je onderweg bent op het water, is het in de meeste gevallen geen optie om tussentijds de sloep op te laden.

Tevens zijn het aantal laadpalen in veel regio’s nog beperkt. Op pad gaan met een elektro sloep vergt daarom meer planning en voorbereiding dan met een reguliere sloep.

Wij van Proton Yachting raden dan ook altijd aan om een sloep te voorzien van een krachtig accupakket zodat u profiteert van een maximale actieradius.

Verder zijn er nog de onderstaande punten om rekening mee te houden.

 • Elektrisch aangedreven sloepen hebben in het algemeen een lagere topsnelheid ten opzichte van regulier aangedreven
 • Aanschafprijs ligt nog steeds hoger: Een elektrische tendersloep is nog steeds duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model die op benzine of diesel vaart.

Veel gestelde vragen over elektrische tendersloepen

Elektrisch varen is voor veel mensen nog relatief nieuw. Hier leest u de meest gestelde vragen over elektrische tendersloepen:

 • Hoe snel kan een elektrische sloep varen?

  De topsnelheid van de meeste elektrische sloepen ligt op 12 tot 14 km/h, een elektrische sloep koop je namelijk niet voor de snelheid. Dit is vergelijkbaar met reguliere inboord motoren.

  Wij kunnen u een pakket aanbieden bij de Proton 28 waar u wel snel mee kunt varen maar dit is een uitzondering en heeft een hogere prijs.

 • Wat is het maximale bereik (actieradius) van een elektrische aangedreven tendersloep?

  Hoe lang kunt u in de praktijk varen met een elektrisch aangedreven sloep? Er zijn een paar belangrijke factoren die de maximale actieradius bepalen van een elektrische tendersloep:

  • Het accupakket
  • De motor
  • Type boot
  • Uw vaargedrag

  De actieradius is volledig afhankelijk van uw vaargedrag en de rompvorm van een sloep. Wanneer u het maximale vermogen aanspreekt, verbruikt de elektromotor veel energie. Het beste is om de vraag om te draaien: hoe lang zou u willen varen?

  Op basis van uw wensen wordt een elektrische sloep bij ons samengesteld.  Zo heeft u een minder krachtig accupakket nodig wanneer u gemiddeld 3 uur per keer vaart dan een dagtocht van 8 uur.

 • Is een vaarbewijs nodig voor een elektrische sloep?

  Voor een elektrische sloep gelden de zelfde regels als elke andere boot. Wanneer de boot een topsnelheid heeft van boven de 20 km/h en/of langer is dan 15 meter, is een vaarbewijs noodzakelijk.

  Vanwege de beperkte topsnelheid van een elektrische aangedreven sloep, zal u in de meeste gevallen geen vaarbewijs nodig hebben.

 • Heeft een elektrische aangedreven tendersloep ook onderhoud nodig?

  Elektromotoren en verbrandingsmotoren verschillen fundamenteel erg veel van elkaar.

  Doordat een elektromotor aanzienlijk minder bewegende delen heeft, is de motor minder onderhevig aan slijtage en is onderhoud minder vaak nodig.

  Een elektromotor beschikt namelijk niet over oliefilters, benzineleidingen of luchtfilters, deze onderdelen kunnen daarom niet vervangen te worden.

  Wel zijn er belangrijke componenten rondom de elektromotor die regelmatig gecontroleerd moeten worden. Zo is het belangrijk om regelmatig het accupakket te laten controleren, zodat je verzekerd bent van goed functionerende accu’s en uw actieradius gelijk blijft door de jaren van gebruik.

  Heeft u meer informatie nodig over elektrisch varen neem dan contact met ons op, onze specialisten staan u graag te woord.

Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen?

Ook u kunt profiteren van onze korte levertijden. Neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen